top of page

NATUURLIJK
LEIDERSCHAP

samen doelen bereiken

Tijn_Instructie.jpeg

Wat gaan we doen?

We maken kennis met verschillende leiderschapsstijken en -theorieën. Deze gebruiken we als reflectie modellen in plaats van standaarden hoe het zou moeten. Op basis van praktijk opdrachten (leiderschap leer je immers niet uit een boekje) gaan we dit dagelijks toepassen. Vervolgens gaan we leren hoe we met behulp van de omgeving en lessen uit de natuur dit kunnen ontwikkelen. Dit is veel praktischer dan je wellicht in eerste instantie zou denken.

Waar hebben we het over?

Natuurlijk leiderschap zorgt ervoor dat jij doelen samen met anderen kunt realiseren. Leiderschap kent veel definities en er zijn veel boeken over geschreven.Veel literatuur gaat over typologie en manieren zoals het zou moeten. Theorieën over grote leiders die de wereld veranderen als jij succesvol wilt zijn jij je aan moet conformeren. Soms inspirerend maar meestal niet praktisch.

 

Natuurlijk leiderschap gaat over de dagelijkse praktijk. "Leiderschap is het begeleiden, beïnvloeden en gidsen van anderen". Een natuurlijk leider weet hoe je dat doet, elke dag opnieuw en in allerlei situaties, verantwoordelijkheid nemen voor je eigen daden en je impact op anderen. Je realiseren dat je omgeving invloed heeft of jou en andersom. Dat jij, anderen en je omgeving onderdeel is van de natuur en eeuwenoude processen die je overal terugziet. 

 

Leiderschap over anderen begint met het ontvangen van leiderschap, het leiden van jezelf en daarna bij anderen. Vandaar dat wij Persoonlijk Leiderschap zo belangrijk vinden, het is de basis.

Onze bewezen aanpak onderscheidt zich van anderen omdat wij gebruik maken van oude kennis en parallellen met de natuur. Voor natuurlijk leiderschap hoef je geen directeur te zijn; iedereen op alle niveaus kan het toepassen. De kern van een goede (natuurlijk) leider is zichzelf en van daaruit anderen meenemen. Lees hier meer over natuurlijk leiderschap.

bottom of page